Madu lebah membekalkan karbohidrat dan memberi tenaga dalam
bentuk kalori yang diperlukan oleh manusia kerana kandungan gulanya
yang tinggi melebihi 80% daripada kandungan bahan keseluruhan madu
lebah. Madu lebah lebih manis dari gula tebu. Walaupun peratus kandungan gula pada madu lebah adalah tinggi,
madu lebah asli selamat dimakan oleh pesakit kencing manis dalam kuantiti yang sederhana kerana sifatnya yang rendah ‘indeks glycemia’
menyebabkan kandungan gula dalam darah lebih perlahan, mudah dicerna
dan jika dibandingkan gula tebu, ia kurang menyebabkan kawalan gula
dalam darah yang terlalu tinggi dan tidak terkawal. Walaubagaimanapun,
pesakit kencing manis juga dinasihati supaya kerap melakukan pemeriksaan
gula dalam darah untuk memastikan kandungan gula sentiasa terkawal
untuk mengelakkan sebarang komplikasi.
Madu juga digunakan secara besar-besaran dalam proses
pemulihan luka disebabkan beberapa kebaikan yang terdapat padanya secara
semulajadi antaranya ciri-ciri anti-bakteria, anti-inflamasi dan
anti-oksidan (anti-radikal bebas). Sifat anti-oksidan ini juga
dipercayai membantu dalam keseimbangan nutrisi dan bermanfaat kepada
kesihatan mereka yang mengamalkan madu secara rutin disamping
menyah-toksinkan radikal bebas penyebab pelbagai penyakit antaranya
kanser.
Sifat semulajadi madu membantu proses penymbuhan luka.
No comments:
Post a Comment